2014.12.15.
19:43

Írta: maxemilian

Vasárnapi nyitvatartás: A kormányt nem érdeklik a családok

A Miniszterelnökséget biztos nem. Ezt Lázár jelentette ki. Ők nem egy családbarát munkahely. A 2013-as munkatörvénykönyv változás is jól mutatja, hogy a kormányt nem érdeklik a családok. Még a kötelező 12 órás pihenőidőt is eltörölték. Amikor a munkavállaló végre pár órát együtt tölthetne a családjával. Erre azt mondták minek ha cégek nem tartják be. Számtalan törvényt változtattak meg úgy, hogy a családok nehezebben lehetnek együtt ahelyett, hogy szankcionálták volna ki árt a családos (vagy nem családos) munkavállalóknak. Erre most jönnek a vasárnapi zárva tartással. Ha igaziból javítani akarnák a helyzetet inkább arra ösztönöznének, hogy ne lehessen a dolgozókat havonta akár 3 vasárnapon is dolgoztatni. Lehetne ezt maximalizálni 1-ben vagy csak hétvégi szerződéssel dolgoztatni embereket. Bőven lenne aki örülne, hogy 4 vagy 6 órás szerződéssel másfélszeres bérért dolgozhatna. Ezek nem kevesebb hanem inkább több munkahelyet teremtenének. Létrehoznának részmunkaidős állásokat, amire szerintem egyébként is nagy szűkség lenne. Valódi jövedelmet jelenthetne diákoknak vagy másodállást kereső megszorult embereknek.

Véleményem szerint a vasárnapi zárva tartás nem igazán okozna kiesést a kereskedelemben mármint forgalom szempontjából. Esetleg az eddig elköltött pénz egy része valamely hétvégén is szolgáltató szektorhoz jutna, de az emberek a megszerzett jövedelmüket nagyrészt így is elköltenék. A problémát az jelentheti, hogy a hétvégi pótlékok kiesésével a kereskedelemben legálisan dolgozók bérszínvonala esne a pótlékok hiánya miatt. Ez az egyetlen vasárnapon dolgozó munkavállalónál kb. 2,2%. De ez sem akkora kiesés, mint amekkorát ennek a szektornak dolgozó szolgáltatók szenvednének el. A biztonsági őrök, a takarítók, karbantartók és minden olyan terület, ami napi szinten szolgáltat ezeknek az üzleteknek, hétből egy dolgozótól megválna. Persze a kereskedelmi dolgozók leterheltsége is biztosan nőne, hiszen tudjuk, hogy ha egy üzletben 10 kassza van, akkor ott maximum 10 kasszás lehet, akkor is ha hat nap alatt teljesítik a hét napos forgalmukat. Csak a szünetük lesz kevesebb és az elégedetlen vásárlójuk több.

Ezek után a munkahelyek után kiesnek az utánuk fizetett járulékok. Ők mostantól nem termelnek GDP-t. Azok az üzletek, akik vasárnap is annyit vannak nyitva, mint a hét többi napján, több mint 6%-kal költenek majd kevesebbet a bérekre, akkor is ha nem bocsájtanak el senkit. Ha elbocsájtanak, akkor nyilván az ő bérükön is spórolnak. Ezek után nyilván kiesnek az adók és járulék bevételek, melynek csak töredékét pótolja a TAO.

A távoli jövőben akár én is jónak tartanám a vasárnapi nyitva tartás korlátozását. Svájc bizonyos részein is együtt tudnak élni ezzel nem hinném, hogy ott az emberek ettől valójában szenvednének, de más országokban is tudtak alkalmazkodni. De ezt jellemzően olyan országokban tették meg, ahol sokkal magasabb az életszínvonal. Ahol egy részmunkaidős állással is jól elvan az ember. Ahol van szociális háló, ahol kisebb gond az emberek foglalkoztatása, ahol az egy főre jutó GDP termelés sokszorosa a magyarnak.

Nem tudom, hogy vannak-e számítások a tervek mögött, hogy ezek mennyire megalapozottak, de az biztos, hogy ennél kevésbé radikális lépésekkel, fokozatossággal pontosabb képet kaphattunk volna a következményekről. Például, a kormány által említett bérpótlék emelésével, vagy ha csak korlátozták volna a nyitva tartást, mondjuk délután 2-ig. Így most majd júniusban a makacs ragaszkodás miatt, azon gondolkozhatnak, hogyan javítsák ki az elkövetett hibát, mert a „bocs, tévedtünk"-et még soha nem hallottam tőlük.

Szólj hozzá!

Címkék: Vasárnapi zárvatartás

A bejegyzés trackback címe:

https://vekaalol.blog.hu/api/trackback/id/tr356985625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása